Test Darah

Saturday, December 10, 2011


Hari selasa (13 Sept 2011), Qalysh mcm biasa kena g Klinik kesihatan Ibu & Anak utk bt regular check up. Tp ms tu Qalysh dh 3 ari demam so Qalysh kena amik drh. Proses kat KK biasa la lm giler nk menunggu. Kebetulan xder yg temankn mama ari 2. Aduh....mmg skt je ati ni.


Bl dpt result test drh 2 hb Qalysh kurang plak 6.8 so doktor suh dtg lg seminggu utk amik drh. 2nd time bt test drh 2 kurang gak hb Qalysh so doktor bt surat suh g Klinik Pakar Pediatrik d Hosp Besar Seremban ms 2 gak. Mama dgn Daddy dh x senang ati. Tub...tub...kena thn wad. Nasib baik paed 2 ckp msk wad utk amik & msk drh 2 esk pg je.


So bermula la episod 2 hari 1 mlm mama & Qalysh di wad. Sedih tgk Qalysh bl kena msk drh & byk kali kena amik drh. Mama dgn Daddy pn kena amik drh jgk sbb nk test drh. Alhamdulillah..setelah 2 hari di rawat di hospital Qalysh dh leh discharged tp Qalysh kena g Klinik Pakar Pediatrik tu pd 25 Oct 2011 utk result drh2 yg d ambil.





Ms 25 Oct tu Mama g dgn Qalysh & tok ayah. Paed 2 ckp Qalysh xder pn talasemia sbb memula dieorg suspect Qalysh ade talasemia. Tp mayb ader sbb ln hb Qalysh kurang. Paed x dpt nk bt keputusan yang tepat lg sbb Qalysh br msk drh. Kena tggu 3 bln br leh test drh blk utk clear kn drh yg msk 2. So 17 Jan 2012 ni Qalysh ade temujanji lg kat Klinik Pakar Pediatrik tu tp seminggu sblm 2 Qalysh kena dtg utk amik drh lg......lg......&........lg.


Kepada kengkawan....mama hrp korang doakan moga Qalysh sihat & d jauhkn drp penyakit2 yer.


Sawang....fuhh....fuhh


Setelah sekian lama tiba2 datang mood utk m’update blog yg dh berkurun2 x update ni. Ingatkn dl dh jawat jawatan suri rumah sepenuh masa so byk la ms tuk slalu update blog ni......ghupe2nye smpi bsawang blog ni. Punca utamanya sbb Qalysh dh rosakkn laptop mama. G anta repair cost repair sm je klu beli laptop baru. 2 yg bt xder mood lgsg. Xper2.....tggu daddy blk sbb daddy dh bl laptop br hurayyy......

Salam Ramadhan 2011M / 1432H

Monday, August 1, 2011



Bismillahirrahmanirrahim.....

Alhamdulillah… ni 1st time Qalysh bertemu dengan bulan Ramadhan yang mulia. Kehadiran Ramadhan dapat dirasai setahun sekali sahaja. Oleh itu mungkin ada yang telah lupa niat dan doa berbuka puasa. Mari kita baca kembali niat dan doa yang mama Qalysh sediakan ni:


Lafaz niat untuk sebulan puasa

Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala.


Lafaz Niat Puasa (harian)

Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Alalh Ta’ala.


Doa Berbuka Puasa

Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.


Doa Selepas Berbuka Puasa

Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.


Perkataan yg indah adlh “ALLAH”
Lagu yg merdu adlh “ADZAN”
Media yg terbaik adlh “AL QUR’AN”
Senam yg sehat adlh “SHALAT”
Diet yg sempurna adlh “PUASA”
Kebersihan yg menyegarkan adlh “WUDHU”
Perjalanan yg indah adlh “HAJI”
Khayalan yg baik adlh ingat akan “DOSA&TAUBAT”


P/S Mama Qalysh :-

Bila dalam kata perbuatan tergores salah & khilaf, dgn segala kerendahan hati terucap mohon maaf setulus2nya. Marhaban ya Ramadhan, maaf zahir dan batin. Selamat menunaikan ibadah puasa 2011M / 1432 H.