Qalysh dah pandai ape ye skg?

Wednesday, July 13, 2011

Qalysh skg dah nk msk 8 bln. Qalysh dah pandai duduk sendiri, merangkak, berdiri bila pegang sofa, duduk melutut. sejak dah pandai berdiri ni memang nak merayap je keje dia. baru baringkn dh bpusing meniarap trus duduk pas2 trus nk bgn bdiri. Memang x tau duduk diam skang. Kt suh merangkak die merangkak 4/5 step je pas2 meniarap blk. Duduk,bdiri,bjln x balance lg, jatuh…..menangis. tu le kejenye. skang ni Qalysh cbuk practice bjln. rajin betul dia belatih. cepat bejalan nanti nih ^_^


bl kena tinggal sorang2 konpem Qalysh nangis sekuat hati....manja sangat. Xleh nk main sorang2. mengutip benda yang kecik2 kat lantai memang hobi dia... itu la paling dia suka pas2 msk mulut… risau mama. sentiasa kena keep-on-eye pada Qalysh.


mulut pun dah pandai juga...mama x pham maksud Qalysh... memanjang "a...aaaa! a..aaaa! " itu je la ayat yang selalu dia sebut... =) Alhamdulillah..dah makin pandai anak mama & daddy ni. Ya Allah.. rasa sangat bersyukur dengan anugerah yang diberi.Penghibur hati mama ni.


Kdg2 mama tpk sendiri melihat telatah Qalysh... inilah anak yang mama kandungkan... masih terasa lagi tangan dan kakinya bgerak2 dlm perut mama tapi skg sudah terzahir di dpn mata... Ya Allah... terasa begitu besar kekuasaan-Mu, begitu hebat ciptaan-Mu... air mata kekadang menitis.. syukur, gembira, sayu... macam2 perasaan yang bermain dlm diri ni. Anak mama dah makin mbesar... Ya Allah kau jadikan anakku Qalysh seorang anak yang soleh, baik, sihat dan bijak... amin2 ya rabbal alamin.




















Apa tu undescended testicles?

Tuesday, July 5, 2011


Undescended testicles!!!!!


Biasanya testis akan turun & masuk ke dalam kantung scrotum semasa baby belum dilahirkan & masih di dalam kandungan. Tp dlm kes undescended testicles, salah satu atau kedua2 testis x msk ke dalam kantung scrotum. Dlm kebanyakan kes, testis tu boleh turun sendiri & masuk ke dlm scrotum dlm masa 6 bln pertama selepas baby dilahirkan. Kalau x turun jugak, kenalah buat operation ni sebaik-baiknya sebelum baby umur 2 tahun.


Tp kalau xnak operate boleh ke? Mama ader tbaca bila testis x terletak di tempat yg betul, ada risiko mudah tercedera, ketidaksuburan, besar kemungkinan leh dpt cancer. Biasanya anak lelaki yg ada undescended testicles ni akan ada hernia (angin pasang).


Slps bersalin kat labour room paediatrician checked baby & doctor said ader yg x kena dgn baby. What?? I was shocked. Doctor said telo baby x turun lg sebelah. "It's nothing too extraordinary. A lot of babies go through this. It can be temporary, the testis can descend on its own down to the scrotum. But if it doesn't, it is advisable for the baby to undergo a corrective operation before the age of 2. Now Qalysh dh nk msk 8 bln then how?


B4 mama & Qalysh kuar dr hosp. Serdang, doctor pesan suh dtg ke pakar kanak2 di c2 after 3 bln klu telo die still x trn. “It's not normal but not too abnormal. Happens to lots of babies. But in many of them, the undescended testis move down on their own. We normally let the spontaneous descent happen & let it happen naturally first but if it doesn't, it's important to get treatment because testis that remain undescended may be damaged, which could affect his manhood later on or lead to other problems” doc said.


Smlm mama g Senawang Child Specialist. Mula2 timbang berat b4 seeing e paediatrician….8.2kg & x lm lps 2 lady asst. panggil nama Qalysh. 1st time jmp paed tu. Dr.Liu. Qalysh baekkk sgt2. Time paed 2 baringkn Qalysh & check anu die senyap je. Klu x dh bpusing2 dh. Lbh2 lg time nk pakaikn pampers. Ssh tul. Mayb Qalysh fobia dgn doctor time die kena kuning ari 2 kot. Asyik kena cucuk je.


Paed 2 xleh nk wat ape2 coz kes mcmni kena rujuk pakar bedah. OMG??? Nk kena bedah gak ke? Kena scan dl utk tgk telo 2 ader x kat dlm bdn & nk tau gak telo 2 still bfungsi lg @ x. So die cm leh wat surat rujukan utk g klinik kesihatan (OPD) & wat appointment dgn pakar bedah G.H


Mlm 2 Qalysh batuk & selesema plak coz jangkit kat mama. So ari ni g lg kat klinik 2. We left the clinic with a set of medication.