Salam Ramadhan 2013M / 1434H

Wednesday, July 10, 2013



Ahlan wa sahlan ya Ramadhan Kareem.. Hari ni 1 Ramadhan 1434H / 10 Julai 2013M. Dah tiba masa kita mengerjakan Rukun Islam yg ke-3 utk tahun ni. Alhamdulillah, we are here 2 celebrate Ramadhan once again. Marilah kita memanjatkan setinggi2 kesyukuran ke hadrat Allah SWT krn dgn keizinanNya, kita diberi kesempatan bertemu semula dgn bulan Ramadhan Al-Mubarak pada tahun ni. 

Salam Ramadhan buat daddy yg jauh dimata tp dekat di hati. ermmm......jeles pulak tengok orang lain update status berpuasa dgn suami. kita lak suami jauh..sob sob sob.. ok la. at least ada anak2 kan * ayat sedapkan hati..kuikuikui. Selamat menjalani ibadah puasa daddy. Semoga tahun ni memberi 1001 erti yg bermakna buat kita sekeluarga. Bila dlm kata perbuatan tergores salah & khilaf, mama mohon ampun & maaf atas segala2nya.

Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa buat umat muslimin & muslimat semua. 
Tak ada kata seindah zikir,
Tak ada bulan seindah Ramadhan,
Izinkan kedua tangan bersimpuh maaf utk lisan yg tak terjaga, janji yg terabaikan, hati yg slalu berprasangka & sikap yg pernah menyakitkan.

Kami sekeluarga mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat umat Islam semua. Jgn lupa niat puasa yea!!!Kalau lupa meh mama ingatkn doa2 ni.




Marhaban yaa Ramadhan,
Mohon Maaf Zahir & Batin.

Shaklee

Monday, July 1, 2013


Assalamualaikum..

Pernah dengar ttg produk shaklee? Mmg pernah dengar ttg produk ni, tp x tahu ttg kehebatan produk ni sehinggalah mama mencubanya (dgn cara yg btl) sbb dl bl trial pack je & esp tp x mkn secara konsisten pn. 2 yg x nmpk hasilnya. So lps bsalinkn Mayra mama try cr info2 kat Mr.Google psl produk utk bykkn susu sbb Qalysh pn still susu bdn lg. Skg ni dh trip ke-2 la mama amik supplement ni. Kenapa dgn Shaklee? Ehehe… mama nk citer ttg Shaklee skit dlm entry kali ini…

Utk pengetahuan semua, SHAKLEE merupakan syarikat No. 1 dlm pembuatan Vitamin & Makanan Tambahan yg dirumus utk Kesihatan. Keistimewaan Shaklee ni :-

~ Sentiasa Selamat (d makan dgn cara yg betul).
~ Sentiasa berkesan (d makan & d amalkan dgn konsisten & sabar).
~ Sentiasa Mesra Alam & yg penting ianya HALAL (telah disahkan oleh JAKIM) serta ianya juga diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. :)






Kalau wanita, sangatlah penting utk amalkan vitamin Shaklee ni.. wanita yg dah kahwin, lagi digalakkan.. wanita yg belum kahwin pun digalakkan amalkan makanan tambahan ni..

Kalau sedang hamil @ merancang utk hamil, vitamin Shaklee sesuai diamalkan.. paling best, bila vitamin utk wanita hamil boleh dimakan sehingga dlm pantang nanti.. jimatkn?

Kalau lelaki, pengambilan vitamin yg konsisten dpt meningkatkan kesihatan d tahap yg lebih optimum.. lelaki yg dah berkahwin @ belum berkahwin perlu amalkan pemakanan tambahan bagi memastikan mereka kekal cergas!

Kalau ada anak @ anak buah, mereka juga memerlukan vitamin utk membesar dgn sihat & bijak.. masalah anak sukar makan? mcm Qalysh & Mayra ni.....jangan biarkan masalah berlanjutan, atasinya segera!! Jap g mama citer vitamin utk anak2 mama ni k

Kalau seorang pelajar, sila pastikan vitamin utk minda & kecerdasan otak diamalkan bagi memastikan anda dpt fokus dlm pelajaran.. vitamin mampu membantu anda utk kekal cergas & cerdas!

Kalau berumur 40 tahun & ke atas, pastikan mendapat vitamin yg secukupnya bagi membantu utk lebih mudah melakukan aktiviti fizikal.. kurang pengambilan makanan tambahan akan membuatkan mudah letih, sakit2 badan, masalah kesihatan & penglihatan turut akan terganggu.....!!!(Tok Ayah dgn Tok Umi pn makan vitamin shaklee ni)

"saya sihat... jadi perlu ke saya makan vitamin?"
"saya kurus.. jadi perlu ke saya makan vitamin?"
"saya x pregnant.. jadi nak buat apa saya makan vitamin?"
"saya muda lagi.. jadi perlu ke saya makan vitamin?"

Jawapannya, PERLU! Krn vitamin adalah pemakanan tambahan yg dpt menambah apa yg kurang dlm badan kita & menyingkirkan apa yg berlebih dlm badan kita. Nmpk sihat d luar, x bermakna kita sihat d dlm.. nampak kurus tapi x semestinya kita sihat.. ingat, kesihatan x mampu dijual beli.. anda perlu menghargai kesihatan anda!! Wah dh mcm pengedar shaklee plak. Mama cm pengguna Shaklee je utk diri sendiri & keluarga. 



Set slimming breastfeeding utk mama.

Vitamin ni berasaskan konsep 3B = Bakar, Buang dan Bina & dlm masa yg sama x menggangu penyusuan utk anak. Malah, ia turut bertindak utk bykkn susu (milk booster).

(1) LECITHIN/OMEGA GUARD (bakar) - utk membakar lemak & kolesterol. Juga dicadangkan kpd ibu menyusu yg kerap mengalami masalah duktus tersumbat (clogged duct) yg berulang2.

(2) ALFALFA (buang) - sumber serat utk menyerap pecahan lemak & kolesterol tadi diangkut keluar dari badan. Melawaskan sistem penghadaman & terkenal sebagai penggalak susu sejak dari zaman dahulu lg. 

(3) ESP Soy Protein Isolate Powder (bina) - sumber protein utk memelihara otot dlm proses penurunan berat badan. Protein ni juga terkenal sebagai penggalak susu, selain dari memberi si ibu rasa kenyang lebih lama & berpanjangan.

5 TIPS BUAT IBU MENYUSU:

(1) Jangan skip waktu makan utama (main meal) 3 kali sehari, terutamanya sarapan pagi.
(2) Ambil healthy snack (snek sihat) di antara waktu makan utama.
(3) Banyakkan pengambilan air kosong di antara waktu makan, terutama apabila ada terasa sedikit lapar. Pengambilan segelas air kosong 30 minit sebelum makan juga membantu agar x makan terlalu banyak.
(4) Lakukan senaman ringan setiap hari / seminggu sekali / berkala. "window shopping leh kn daddy!!!!".
(5) Kerapkan penyusuan / mengepam susu utk menggalakkan penghasilan susu ibu dgn lebih banyak, di samping membakar 200-500 kalori sehari.



Utk persediaan bulan puasa ni.

Mama risau bl puasa ni takut susu drop. Risau ada ke susu waktu puasa nanti? Risau Mayra x puas menyusu. Mama kan puasa..jadi mana ada susu? (mama ni sk fikir bkn2 sbnrnya) tp in sha Allah....It's all about mindsetting sbnrnya...Bila kita dari awal dok fikir yg susu akan terganggu bila kita menyusu, memang itu lah yg kita dapat. Tp bila kita fikir yg kita mampu susukan anak walaupun berpuasa, definitely kita mampu. Senang jekan...A very simple mindsetting theory....Alhamdulillah ditemukan dgn Mighty 3 Gem Shaklee ni…Mama amik ms sahur & sblm tidur. Dh test time ganti puasa ari 2. Set ini memang sangat2 sesuai diambil oleh ibu bf & juga seisi keluarga . Ianya  mengandungi 3 jenis iaitu mealshakes, ESP & Performance Drink. Gabungan set ni memberi tenaga, kekal cergas, nutrisi lengkap, mengelakkan dehidrasi terutama semasa puasa & membantu mengekalkan penyusuan.



Vitamin utk Qalysh (Mayra dpt vitamin dr mama je sbb Mayra direct bf)

1) Omega Guard (seminggu 2x je utk Qalysh. Kena pecahkan sbb Qalysh x sk kunyah)
Minyak ikan yg terbaik di dunia (mengandungi 90% OMEGA, jenama minyak ikan lain mengandungi campuran lemak ikan yg tinggi)
Tinggi kandungan DHA (menyokong pertumbuhan & perkembangan otak, mata & saraf), 
EPA (menyihatkan jantung), 
Meningkatkan daya tumpuan

2) MealShakes (1 sudu kecil 1x sehari utk Qalysh. Cmpr dlm susu)
Membekalkan 19 nutrien & mineral penting yg perlu utk pertumbuhan kanak2 (vitamin utk anak ni hanyalah sebagai makanan tambahan, bukan makanan utama. Ia berfungsi menampung mana yg kurang, melengkapkan mana2 nutrisi yg x lengkap)
Diperbuat dari soya bermutu tinggi utk menampung keperluan protein kanak2
Meningkatkan sistem pertahanan badan kanak2
Menambah selera makan (bagus utk anak2 yg picky-eater)
Didatangkan dgn perisa vanilla yg sangat lazat Yummmy!!!


Nak hidup lebih sihat, badan lebih segar & perasaan lebih 'happy'? jom ke KEAJAIBAN VITAMIN.. Berminat....? Boleh hubungi pengedar ni utk FREE CONSULTATION & beliau akan mencadangkan mengikut bajet & keperluan saudara & saudari...

Hubungi:
Shaklee Independent Distributor
Balqis (ID No : 921900) 
Sms/Pm : 019 - 5107657
Fb : https://www.facebook.com/QistShakleeNPhysio


Besday Daddy

Sunday, June 23, 2013


Hari ni 23/06 hari lahir daddy yeayyyyyyyyyyyyyyyyyy suami ku dah bertambah umurnya. Tua suda. Sedih sbb daddy xde dcc mama, Qalysh & Mayra. Syg ok?! 

xde hadiah, xde kek, xde masakan istimewa, xde apa2 yg dapat mama beri bagi meraikan hari lahir daddy sbb daddy kat tgh laut nun g tangkap ikan mencari rezeki utk keluarga kt. Kita jauh jaraknya, mama hanya mampu ungkapkan kata2 & doa dari cni.


Buat suamiku...
xde apa yg mama pinta melainkan Allah pjgkn usiamu, dberikan kesihatan yg baik, dluaskan rezeki, mencapai kebahagiaan hidup, drahmati Allah, menjadi suami/daddy/anak yg bertanggung jawab &  sentiasa berada d samping mama & anak2 suka duka. Semoga rumah tangga kita sentiasa d berkati & berbahagia hingga ke jannah :-) sayang daddy ketat2 sampai lemas x boleh bkk dah hihihi mcm ko sorang ade suami, ceh.

Selamat hari lahir sayang…
Mama sentiasa berdoa semoga kasih sayang kt akan tetap sama sampai bila2. Maaf atas salah silap yg pernah mama lakukan. Mama tau daddy sentiasa inginkan yg terbaik utk kt sekeluarga. Mama akan cuba menjadi isteri & mama yg terbaeekk untuk daddy & anak2 kt. Thanks daddy atas sgala2nya. Mama bukanlah wanita (Cinta) pertama yg muncul dalam hidup daddy selama 8 tahun perkenalan kt tp izinkan mama menjadi wanita (cinta) terakhir dalam hidup daddy yg mana akhirnya adalah syurga. 



Ya Allah,
Jadikanlah kami ini pasangan yg bahagia lagi dirahmatiMu selama-lamanya. 
Kurniakanlah kami keberkatan hidup, kedamaian hati & kerukunan rumah tangga.
 Hiasilah hidup kami dgn perasaan kasih sayang, cinta & rindu dendam yg berpanjangan & tiada penghujungnya. Janganlah Engkau keringkan hati & jiwa kami dari perasaan cinta & kasih sayang kerana ia akan membawa padah yg x tertanggung oleh jiwa kami ini.

Ya Allah, 
Kurniakanlah dari kami zuriat keturunan yg soleh & solehah. 
 Izinkanlah kami menikmati hidup bahagia ini sehingga satu saat yg Engkau tetapkan bagi kami tanpa sedikit pun duka yg terpalit diantara kami d hati kami. 
ya Allah ya Tuhanku, ampunkanlah dosa suamiku. 
Jauhkanlah perkara tidak baik daripada kami. 
Peliharalah kasih sayang di antara kami. 
Luaskanlah rezeki kami.
 Bahagiakanlah hidup kami d dunia & akhirat.
Ya Allah Ya Ghafur, Ya Arhama Rohimiin,
La ilaha illa anta, Subhanaka inni kuntu minazholimin,
amin yaRobbal A'lamin.

LOVE U 4 EVER N EVER TILL JANNAH SUAMIKU
MOHD SHARIL BIN ROSLI.


Ragam Qalysh

Saturday, June 22, 2013


Skg ni klu bwk Qalysh kuar g mn2 bl nmpk org jual ultraman je die mula la bt perangai onar baik die 2. Klu x ikut kehendak die.....mula la. Byk plak kedai yg jual brg ultraman ni. Ade je kat mn2. Dl obses dgn Barney skg ni Ultraman plak. Bl celik mata je cr tab nk tgk ultraman kat youtube. Bdk2 skg ni kecik2 dh pandai. x dpt tab die cr laptop plak.


















1st besday Mayra

Saturday, June 1, 2013


Sekejap je anak mama ni dah setahun. Cepat sangat masa berlalu. Rasa mcm baru semalam mama lahirkan Mayra. Alhamdulillah, syukur ya Allah. Terima kasih krn Engkau telah menganugerahkan kpd kami permata yg sangat x ternilai ini. Semoga Mayra menjadi seorang insan yg berjaya d dunia & akhirat serta menjadi anak/khalifah yg solehah. Daddy, Mama & abg Qalysh sgt sayangkan Humayra!!!.



Selamat Hari Lahir Nuur Qalysha Humayra
DOB : 01/06/2012





Ya Allah Ya Tuhanku..
Kau panjangkanlah umur anak2ku,
Kau kurniakanlah kesihatan yg terbaik kpd mereka,
Kau peliharalah akhlak mereka, agama mereka, sejahterakanlah jiwa &  raga mereka,
Didiklah anak2ku menjadi insan yg Engkau redhai,
Engkaulah pelindung iman & taqwa mereka,
Kau luaskanlah rezeki mereka ya Allah, Kurniakanlah kpd mereka kecergasan akal & kesucian hati,
Kau Bantulah aku dlm mendidik mereka supaya menjadi insan yg berguna kelak,
berjaya dunia akhirat,taat kpd kedua ibubapa serta taat kpd Mu ya Allah,
Ku mohon pada Mu ya Allah ya Rahman ya Rahim,
Pilihlah anak2ku menjadi  insan yg mewarisi  Syurga Firdaus Mu,
Peliharalah aqidah mereka d dunia yg penuh fitnah & cabaran ini,
Pandanglah wajah mereka dgn belas kasihan Mu,
Sesungguhnya anak2ku ini anugerahMU yang tak ternilai ya Allah,
Moga mereka sentiasa dalam reda Mu,
Ya Allah Ya Ghafur, Ya Arhama Rohimiin,
La ilaha illa anta, Subhanaka inni kuntu minazholimin,
La ilaha illallah, Muhammad Rasulullah,
amin yaRobbal A'lamin.


Jenjalan Holiday

Saturday, May 18, 2013


Daddy cuti kali ni bwk Qalysh & Mayra jenjalan jauh skit. Leceh sbnrnya nk g bcuti dgn bdk2 kecik ni tp cian plak asyik tperap je kat umah bl daddy xde. So bl time daddy blk kt enjoy shopping holiday.

1st trip g Melaka. Wah mcm jauh je bunyinye. Padahal 2 jam je dh smpi dr kl huhuhu. Nk d jdkn cerita mama dh kol A Famosa Resort utk booking tp die kata walk in blh je utk dpt harga promosi dieorg. Bl walk in dieorg suh wat phone booking kat hq. Ni mn 1 yg btl ni. Last2 ktorg g mkn dl smbl wat phone booking skali. G blk lobby br dpt apartment. Mlm 2 g Cowboy Town + Carnival. Esknya br g Safari Wonderland katanya. X g water theme park sbb byk dgr kes wabak2.


















Pas2 kt g naik Genting Highland. Mama booking hotel pakai agoda je. Amik 1 mlm d Hotel 1st world. Sampai2 je trus g indoor games smpi mlm. Pas2 esk smbg blk. Qalysh seronok la main mainan kat cna. g indoor je sbb anak2 kecik lg.
















Trn dr Genting Highland ktorg trus g Cameron Highland plak ikut Simpang Pulai. Kat cna pn booking online gak pakai agoda kat Equatorial Hotel. Booking 1 mlm je tp daddy tmbh lg 1 mlm ms check in. Penat la 2 drive.hehehe....

























Majlis Aqiqah, Bacaan Yasin & Kesyukuran

Monday, April 29, 2013


Syukur Alhamdulillah selesai sudah majlis Mayra pd 29/3 yg lps. Wpun ade kesilapan2 teknikal skit tp majlis bjln dengan lancar. Mama sbnrnya risau gak sbb tkt ms majlis daddy x sempat blk tp semggu sblm majlis alhamdulillah akhirnya dpt gak daddy blk.

Psediaan awal mcm tempahan yasin dh d buat by http://www.creativelydesigned.com.my/, Kambing utk aqiqah by http://tanjungrimauagrofarm.blogspot.com/ amik pakej kambing golek aqiqah + katering + khemah + buaian berendoi cinderella (free 100 goodies bag + Photographer + Album). Amacam? bbaloi x? Ms ni dieorg bt promosi :-), baju by Mcik Timah, satay by Maklong Rembau, Kuih-muih by Umi & jiran2, Imam by adik iparku ngah Nuar. Thanks bg semua yg hadir & mbantu.












Goodies bag. Kali ni x dpt bt telo pindang.

Cinderella Cradle tema pink purple









Family sblh daddy.

Family sblh mama.

Salah pasang pelamin plak. Ptt pelamin Cinderella tp tpsg pelamin comel.
Xpe la. Dpt merasa 2 pelamin hehehehe.