Apa tu undescended testicles?

Tuesday, July 5, 2011


Undescended testicles!!!!!


Biasanya testis akan turun & masuk ke dalam kantung scrotum semasa baby belum dilahirkan & masih di dalam kandungan. Tp dlm kes undescended testicles, salah satu atau kedua2 testis x msk ke dalam kantung scrotum. Dlm kebanyakan kes, testis tu boleh turun sendiri & masuk ke dlm scrotum dlm masa 6 bln pertama selepas baby dilahirkan. Kalau x turun jugak, kenalah buat operation ni sebaik-baiknya sebelum baby umur 2 tahun.


Tp kalau xnak operate boleh ke? Mama ader tbaca bila testis x terletak di tempat yg betul, ada risiko mudah tercedera, ketidaksuburan, besar kemungkinan leh dpt cancer. Biasanya anak lelaki yg ada undescended testicles ni akan ada hernia (angin pasang).


Slps bersalin kat labour room paediatrician checked baby & doctor said ader yg x kena dgn baby. What?? I was shocked. Doctor said telo baby x turun lg sebelah. "It's nothing too extraordinary. A lot of babies go through this. It can be temporary, the testis can descend on its own down to the scrotum. But if it doesn't, it is advisable for the baby to undergo a corrective operation before the age of 2. Now Qalysh dh nk msk 8 bln then how?


B4 mama & Qalysh kuar dr hosp. Serdang, doctor pesan suh dtg ke pakar kanak2 di c2 after 3 bln klu telo die still x trn. “It's not normal but not too abnormal. Happens to lots of babies. But in many of them, the undescended testis move down on their own. We normally let the spontaneous descent happen & let it happen naturally first but if it doesn't, it's important to get treatment because testis that remain undescended may be damaged, which could affect his manhood later on or lead to other problems” doc said.


Smlm mama g Senawang Child Specialist. Mula2 timbang berat b4 seeing e paediatrician….8.2kg & x lm lps 2 lady asst. panggil nama Qalysh. 1st time jmp paed tu. Dr.Liu. Qalysh baekkk sgt2. Time paed 2 baringkn Qalysh & check anu die senyap je. Klu x dh bpusing2 dh. Lbh2 lg time nk pakaikn pampers. Ssh tul. Mayb Qalysh fobia dgn doctor time die kena kuning ari 2 kot. Asyik kena cucuk je.


Paed 2 xleh nk wat ape2 coz kes mcmni kena rujuk pakar bedah. OMG??? Nk kena bedah gak ke? Kena scan dl utk tgk telo 2 ader x kat dlm bdn & nk tau gak telo 2 still bfungsi lg @ x. So die cm leh wat surat rujukan utk g klinik kesihatan (OPD) & wat appointment dgn pakar bedah G.H


Mlm 2 Qalysh batuk & selesema plak coz jangkit kat mama. So ari ni g lg kat klinik 2. We left the clinic with a set of medication.



















6 comments:

Mama Kembar 3 said...

Salam. Setau mama pun mmg samada turun sendiri or kena buat corrective surgery. And mmg kena rujuk kat pakar bedah, pead tak leh buat apa. Pakar bedah yg operation on my son kata lagi awal operate lagi bagus.

Don't worry, InsyaAllah operation nya ok je. Si Fahmi dulu kejap je baik. Operate kat hosp pantai pandan indah. Kos lebih kurang 5 ribu setengah camtu. Operation camni insurans tak cover so terpaksa laa kluarkan duit sendiri. Tu yang kitorang terlambat skit buat operation tu, dok kumpul duit dulu.

Now Alhamdulillah bila salin kan pampers dia mama mesti rasa lega sgt bila tgk telo dia tu ada :-)

Raisah @ echah said...

salam mama Qalysh. alalala comel sungguh baby ni. geram tengok posing2 kat klinik. mama dia jgn risau yer... operation tu sekejap je, dan masa nak heal tu pun sekejap tak sampai 3 hari pun. sbb baby punye tissue lebih cepat baik compare dgn kita org dewasa. prosesnye mmg gtu, lps jumpe paed, kene jumpe surgeon. kene buat ultrasound pastu dia akan decide bile masa terbaik. biasanya dia akan bg tempoh smp setahun stgh gtu, lps tu masuk que utk operation la. my son-Rayyan masa buat tu mmg mcm nak ada angin pasang jugak, so doktor tutup lubang tu siap2. doc gitau testis dia dah dkt sgt nak turun, tp sbb dah bedah kan, proceed je la. kesian n sedih...hati ibu mana la boleh tahan kan.. tapi demi kesihatan anak, kita sbg ibu kene la kuatkan semangat.
ape2 boleh la kontek echah ye...

Mama+Daddy=Qalysh said...

2 la.Hati ni risau sgt2 bl tgk telo die x trn2 lg. Thanks Mama kembar 3 & echah.

Nur Hazwani said...

Salam to all mama..
Anak saya, Wildan pun mcm tu jugak..dokter kate nk operate bulan 7 ni..saya risau sangat nie..wildan bulan ni masuk setahun umurnye..telo dier sebelah kiri xturun..uhmm betul ke akan cepat baik? dan mcm mane nk jaga ank yg baru lepas operation? Dier tgh lasak..xdpt bayangkan macam mane keadaan dier nnti..huhuhuh..harap sangat2 boleh kongsi pengalaman dengan mama-mama semua..tq

Nur Alisha said...

Klu wat kt kerajaan brape rm ye. Ank saya 1 thn 7 bln pun kes cm2. Ni doc suh refer pkr bdh

Nur Alisha said...

Klu wat kt kerajaan brape rm ye. Ank saya 1 thn 7 bln pun kes cm2. Ni doc suh refer pkr bdh