Demam Kuning (Jaundice)

Monday, March 14, 2011

Alhamdulillah....syukur ke hadrat tuhan krn dkurniakan seorang cahayamata yang sempurna & sgt2 comel. Selesai tugas doctor mjahit, mama d bawa semula ke katil. Esk tgh hari, mama d benarkn kuar hosp. Sblm kuar kena settlekn dokumen2 serta bil2 hosp. Nurse check baby & baby ok. (Nurse 2 ckp mcm 2 la).

Lega mama dpt blk umah. Mlm 2 maklong & paklong Qalysh dtg umah nanny nk tgk Qalysh. Pas2 dieorg ckp Qalysh dh nampak mcm ada kuning..idung, pipi, dahi dh nmpak kuning..bila tekan lambat ja nak naik merah balik. Mlm 2 jgk g Hosp. Banting tmpt paklong keje & wat check up kat c2. Sah Qalysh kena Jaundis. Kena tahan wad. Tp d sbbkn Hosp. Banting 2 jauh sgt...daddy, mama, maklong & paklong g blk kat Hosp. Serdang tmpt mama bsalinkn Qalysh. Tp smpi cna pihak Hosp. ckp dh penuh. Pihak Hosp.Serdang suh g ke HKL / Hosp. Kajang. Smpi kat Hosp. Kajang dlm kul 11 lbh mlm. Akhirnya mama & Qalysh kena tahan wad.



Ya Allah..benda yg mama takut terjadi jadi jugak. Lemah longlai rasa bila pk kena masuk wad..lg lemah bila tiap2 pagi nurse cucuk amek darah anak mama.....aduh.....kesiannya...menangis trosss...huhu.


sedih sgt tgk Qalysh kena duduk bawah lampu. Lg la rasa nk nangis...cian anak mama..pakai pampers, je..pastu kena pakai lampu yg radiation dia tinggi..2 lampu..aduh..kalo kita pun xtahan panas lampu tu ni kan pula baby yg kecik tu kan..sayu hati...wad untuk budak kuning hanya ayah baby saja yg blh masuk. Mama nk mandi pn x senang ati biasala....bila dah ada anak ni, anak org ln nangis pun ingat anak sendiri yg nangis..kelam kabut kat dlm bilik air tu.

Hari kedua Qalysh kat hosp. Kajang ingat kuning dia makin kurang..tp makin naik plak. Berderau darah bila nurse baca result dia..nangis lagi mama. Masalah terbesar yg membuatkan kuning dia makin naik adalah dia xnak tido bawah lampu..lepas nyusu dh tido bila letak je dlm cot, bukak lampu terus nangis..lagi 1 dia rimas sbb kena pakai spek mata..huhu..tangan dia asyik dok tenyeh mata sampai terjatuh spek zorro tu..mmg dia xsuka mmg dia rimas..baby lain elok je duduk bawah lampu minyak tanah (eh, UV LED la..)..time tu dok pk la nk bg si Qalysh ni mkn apa bg cepat sikit turun kuning dia..abeh tanya mama2 yg dekat dalam wad tu..mcm2 patua la depa bg...bg air sengkuang cina la..susu kambing la..mandi dgn air inai la..mandi daun belimbing la..mcm2 lg la...Last daddy g cr susu kambing & msk. Bg Qalysh mnm 3 titik & sapu kat muka.


Esoknya result kuning dia turun la skit. Alhamdulillah...turun walaupun x byk. Mmg harap sgt hari esoknya Qalysh dh boleh discharge. Bila tunggu result mama sgt berdebar2..huhu..bila nurse baca bacaan kuning dia terus rasa mcm nk menjerit..uwwwwaaaaa....result dia Ya Allah sikitnya turun..mmg nangis gila2 la time tu...nangis anak x boleh kuar wad lg...takut meroyan je. Mmg sedih sbb baby lain masuk 2 mlm je..pastu mesti boleh kuar.. Qalysh ni dh masuk 4 mlm tp xbleh kuar lg. Mlm2 mmg xlena tido..ssh ati punya pasal..time ni mmg mcm2 pk. x sanggup nak hadapi..dengar dia nangis pagi2 sbb kena cucuk amek darah pun mama nangis sekali.



Hari ke-5 doktor yg check Qalysh pg2 tu ckp Qalysh dh blh kuar. Yeayy..ari ni boleh balik. Start mlm 27/11/2010 - 02/12/2010. Lega sgt. x sabar nk balik umah..kemas sumer barang. Tggu daddy dtg tgh ari 2. Suh daddy cpt2 settlekn dgn nurse 2 takut nnt kena thn x blh blk lg. Ddk umah nanny jap pas2 blk umah Tok Umi kat Senawang. Tp mama still takut kuning Qalysh naik lg. Pg2 jemur, mandikan dgn ubat kuning yg dibeli dekat kedai cina & bg susu kambing.

Akhirnya Alhamdulillah..Qalysh terhindar dr jaundice dh..

0 comments: