Keputusan test darah Qalysh

Thursday, February 16, 2012


Pd 17/01/2012 tiba la ms Qalysh g Klinik Pakar Kanak-kanak HTJS utk tau result darah yang dh d ambil byk2 kali tue. Tp hampa sbb sample darah yg pihak Hosp.amik ari tu rosak. So dieorg suh dtg blk temujanji pd 14 feb lps. Tp seminggu sblm tu kena dtg utk amik drh dl. kn ke kesian bdk tu asyik kena amik drh je. Nk xnk kena la serahkn Qalysh utk d cucuk lg.

14hb ari tu mama g klinik pakar dgn Qalysh & Tok Umi je sbb daddy dh naik kapal. Setelah bkali2 bt ujian darah, akhirnya paed di HTJS mengesahkan Qalysh menghidap penyakit disebabkan oleh sel darah merah Qalysh berbentuk bulat. berbeza dgn kt yg normal berbentuk cakera. Tue sbb bdn Qalysh xleh terima & proses drh merah dgn baik. Memang dah lama kami nantikan keputusan ujian darah ini sebab selama ni sepanjang pemeriksaan dan sesi temujanji di Klinik Pakar Kanak-kanak HTJS, paed tak dapat pastikan apa sebenarnya penyakit Qalysh.

SFEROSITOSIS HEREDITER

Sferositosis Herediter adalah penyakit keturunan dimana sel darah merah berbentuk bulat. Sel darah merah yg bentuknya berubah & kaku terperangkap dan dihancurkan dalam limpa, menyebabkan anemia dan pembesaran limpa. Anemia biasanya ringan, tetapi blh jd semakin berat jika terjadi infeksi. Biasanya tidak diperlukan rawatan, tetapi anemia yang berat mungkin memerlukan tindakan pembuangan limpa. Tindakan ini tidak memperbaiki bentuk sel darah merah, tetapi mengurangi jumlah sel yang dihancurkan dan krn itu memperbaiki anemia. (paed bgtau Qalysh x teruk wpun darah merah kurang.lgpn Qalysh aktif,mkn byk,mnm byk,lasak. Paed ckp Qalysh masih leh bt xtvt sm mcm bdk2 yg ln cm kena pastikan Qalysh x pucat & kena sentiasa follow up & g klinik pakar utk pastikan xder pembengkakan limpa & kena amik folic asid setiap hari).

Pada manusia, sel darah merah dibuat di sumsum tulang belakang, lalu membentuk kepingan bikonkaf. Di dalam sel darah merah tidak terdapat nukleus. Sel darah merah sendiri aktif selama 120 hari sebelum akhirnya dihancurkan.(tp paed bgtau yg drh merah Qalysh aktif kurang dr 120 hari).

Pembuangan sel darah merah blh terjadi krn:

- sel darah merah memiliki kelainan bentuk
- sel darah merah memiliki selaput yang lemah dan mudah koyak
- kekurangan enzim yang diperlukan supaya blh berfungsi sepatutnya dan enzim yang menjaga kelenturan sehingga memungkinkan sel darah merah mengalir melalui pembuluh darah yang sempit.
- kelainan sel darah merah tersebut terjadi pada penyakit keturunan tertentu.

So next temujanji Qalysh 4 bln akan dtg. Mayb time tu mama dlm pantang & daddy la yg kena bwk Qalysh g jmp paed plak. Mama hrp & bdoa smoga Qalysh d jauhkn drp sgala penyakit merbahaya.Amin.

2 comments:

Nor Meesya said...

amin...aku doakan anak ko akan pulih n d jauhkan dr segala penyakit.

Mama+Daddy=Qalysh said...

thanks nor