Pengalaman yg bbeza

Monday, April 23, 2012

Salam...

Wahh!!!...lama nyer x update blogestt ni..huhu bukan xde masa tapi xde mood dan no idea to create a new post..hihi. Diam xdiam kandunganku dah mencecah 8 bulan. Alhamdulillah semoga dipermudahkan segala urusan ini.

Barang2 keperluan baby & mama dh bl tp yg leh guna lg ms Qalysh dl guna blk la. X pyh nk mbazir bl yg br. Pakaian baby mama bl baru tapi dalam 3-4 pasang je yg baru.. kui3.. sebabnye dah ade baju abg dia so still blh pakai lg & katenye our 2nd baby ni girl so kena la bl skit pakaian utk baby girl.

Bg mrk yg bgelar ibu, atau lebih tepatnya ibu kpd lebih dr seorang anak, mungkin bpeluang mengalami pengalaman yg berbeza-beza setiap kali proses hamil. Tp ada juga yg xde masalah, sama je dari anak no.1 hingga no.10, kan? 10 ni.. hehee

Sekarang mama dlm proses mengandung anak ke-2, pengalaman yg mama fikir cukup berbeza drp anak pertama. Jika ditanya, bezakah pengalamannya,
ya jawapannya. Antaranya:

Makan – Selera makan yang x menentu. Ms Qalysh dl time mula2 mengandung je rs xder selera mkn tp lm2 ok je. Yg 2nd ni dr mula smpi dh nk bersalin still xder selera makan. Bl mkn rs mcm nk tkeluar blk je makanan.

Tenaga – Dulu masih aktif, walau pun di akhir kehamilan. Mungkin juga sbb dulu x pantang betul-betul + dulu xde anak & masih bekerja, skg ni plak dgn anak yg aktif.

Emosi – Bab ni mmg dr dl smpi skg sm je. Touching tlebey. Lg2 daddy xder dcc dr awal mengandung smpi bln terakhir nk bsalin. Aper2 yg tjd kena tanggung & pendam sendiri. G check up sendiri, g bl brg sendiri, skt sendiri…………huh ni mula la nk menitik air mata ni!!!

Bengkak kaki - Dulu masa awal kehamilan kaki mmg dh start membengkak. Tapi sekarang better, walau pun dah nak masuk 8 bulan, kaki still ok.

Kejang – Ade org panggil simpul biawak ( xtau nape..). Dulu ms Qalysh selalulah kena tp skg jarang. Maybe sbb dl bekerja & slalu drive tp skg cm ddk umah je.

Perut – Skg kecik je, mungkin sbb baby girl. Dl time Qalysh bsr.

Bersolek – Walaupun sememangnya mama x bersolek sgt time2 x mengandung, cm calit2 je tapi 1st time mengandung dl mmg xleh calit lgsg. Kadang2 keluar bedak pun x pakai. Perfume lg la xleh nk bau.uweeek………rs nk tmuntah je. Tp skg ok je. Still leh bsolek, pakai perfume. Ni sbb pembawakan baby kot. Ye la dl boy skg girl kn.

Ubat - Klu dl cm kena telan obimin & ubat2 klinik kesihatan je




tp skg ni la ubat2 yg tpaksa mama telan……







Itulah perkara yg mama ingat sepanjang kehamilan ni. Mungkin ade lg, tp x ingat. Sepanjang mengandung 2nd baby ni mama still ader masalah kurang hb. Hb mama cm 7-8 je…tekanan darah rendah…berat bdn x naik. Nasib x kena msk wad. Klu check up kat gov rsnye mmg dh kena msk wad 2.

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam. Amin.


5 comments:

My Gorgeous Bunch said...

banyaknyer ubat dear... dah bersalin lom ni??

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

Cik Puan Izan✿ said...

salam kenal..saya follow blog ni :)

Julie M Gumpil said...

Hi salam perkenalan juga.. jemput visit blog saya ya.. kalau sudi folow la ya tq...

D.I.L.L.A said...

salam... just follow ur blog..