Keje baru Mama...

Sunday, June 5, 2011

Menjadi suri rumahtangga sepenuh masa ada yang kata best. Ada yang kata bosan, ada yang kata penat. Sebenarnya semuanya betul tp bosan tu memang xde kot? Sumer suri rumahtangga sepenuh masa akan mengakui bahawa kerja kat rumah x penah selesai . Lps satu kerja ada satu kerja lg nk dbuat . Lebih2 lg anak ramai dan kecik2 sure x menang tangan nk bt semuanya. kalau surirumah boring sebab xde benda nk bt....alamat rumah mcm kapal Titanic kat dasar laut la hehehe....


Daddy suggest mama resign & jadi suri rumahtangga after deliver. Jaga anak: lol: ...memang lah best dok umah, setelah bertahun bekerja..tapi mama takut boring jer. Daddy terus mendesak mama utk berhenti kerja. Alasannya, tempat isteri menjadi ibu, mengasuh anak dan lebih mulia jika di rumah. Smpi 1 tahap mmg dh x blh berbincang lg, mama akur dgn keputusan daddy. Mama terpaksa anta surat resign. kalau suami dah arahkan, kenalah turutkan, kan?


Cuma yg x bestnyer takde duit sendiri, nak beli ape2 nak kena mintak duit daddy. Nk beli hadiah kat daddy pn....pakai duit daddy..memang la dpt elaun dr daddy tp at least kena ada gak cash dlm saving mama bulan2 knknkn....


Dh 3 hari mama menjawat jawatan sbg surirumah, semestinya tempat mama banyak dihabiskan di rumah. Aduh, rs kekok bl dh xder lg xtvt khusus utk dilakukan. Mama x pyh tergesa-gesa utk bersiap pagi2. X pyh pening2 pikir nak pakai baju dgn tudung apa hari ni. Mana nak mandi, bersolek, bentuk tudung. Xder lg situasi memandu pagi2 meredah kesesakan jalan di ibukota, ulang alik kl-senawang, mengadap kerja-kerja yang sama di opis, pening dengan politik opis yang xder kesudahan & melayan gosip2 terkini kawan2 opis hangatnya mengalahkan gosip artis. Semua 2 hanya tinggal kenangan terindah.


Bl dh benti ni kena la ready mental .....coz ye la dl kn keje. Rutinnyer ln. Environment pn ln. Maybe awal2 rs mcm stress kot coz rutin dh berubah...


Skg tumpuan mama hanya untuk Qalysh coz daddy xder. Tunggu lg 2 bln br btmbh tugas mama. Skg ni seronok la coz ddk kat umah tok umi so x byk la keje yg mama bt. Just tlg2 tok umi & jaga Qalysh yg byk ragam ni. Asyik nk org layan die je. Pas 2 sk wat O.T mlm. Apa2 pn ni la rutin harian yg mama kena wat skg. Redha & ikhlas dgn arahan suami TERsayang....

1 comments:

Cikidong said...

waaaa syok la jd surirumah... woohooo