Susu Mama + Susu Formula

Tuesday, April 5, 2011

Menyusu bayi dengan susu ibu langkah penting ke arah perkembangan dan pembesaran bayi yang sihat. Pengalaman unik ini telah dilalui wanita sejak permulaan zaman lagi. Ajaibnya kuasa Tuhan. Sebaik bayi dilahirkan proses pengeluaran susu juga bermula. Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan. Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul. Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.


Tp ms Qalysh kena jaundis kat Hospital Kajang mama terpaksa amik susu tambahan kat cna sbb bl pam pn susu xnk keluar. Susu mama x ckp utk Qalysh. Doktor bg mama ubat utk merangsang susu keluar. Ye la....dh seminggu bersalin x urut2 lg. Mama terpaksa bg susu tambahan guna picagari je coz nurse x bg pakai botol susu.


Keluar je dr Hospital, daddy bl susu formula utk Qalysh. Mula2 bg susu snow tp Qalysh kembung perut. Tukar susu Novalac tp Qalysh cirit-birit plak. Tukar S-26, Lactogen still cirit-birit. Last bg anmum br ok.




Masa dlm pantang mama bg Qalysh Susu Mama + Susu Anmum smpi skg. Tiap2 hari mama perah susu & simpan dlm freeze. Weekend mama bwk blk umah tok umi utk tmbh stok.



4 comments:

Oyat Ceritera said...

wow..x terpikir plak nk simpan dlm bekas kecik tue...dlu sibuk duk bli botol banyak2...

fiza said...

Wah...byknya stok susu ^_^

ashikin said...

i pun simpan stok susu macam u... tapi dapat bf my lil baby sampai 8+ months je!... pastu continue ngan fm anmum, so far ok xde problem.

Yaati Nor said...

klu dah byk mcm tu try la tak payah campur susu fomula...sayang baby kita belum 6 bulan dah kena minum formula..mesti boleh punye..kena yakin dengan diri sendiri..selalu2 la cari2 ilmu menyu dekat blog2 ibu2 menyusu atau susuibu.com..